Potem ko se je pretok reke Drave konec meseca oktobra zaradi obilnejših padavin občutno povečal in se ponekod na nižje ležečih krajih ob reki tudi razlival, so na občini Markovci pričeli z zbiranjem vlog oškodovancev.

Slednje so namreč obvestili, da sta jih ministrstvo za obrambo ter Uprava RS za zaščito in reševanje obvestila, da jih lahko oddajo najkasneje do petka, 30. novembra, v času uradnih ur občinske uprave v prostorih tamkajšnje občine. Obrazce za prijavo škode pa dobijo v tajništvu občine ali na občinski spletni strani.

Marjan Šarec: »Naredil bom vse, da se bodo rečna korita rek počistila«

Poplave na območju občine si je takoj naslednji dan v spremstvu Milana Gabrovca in Mirana Senčarja, županov Markovcev in Ptuja, ogledal tudi predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Kot so na občini zapisali v izjavi za javnost, jim je predsednik vlade ob kasnejši analizi stanja obljubil, da bo naredil vse, da se bodo rečna korita rek počistila in reka Drava ne bo poplavljala tako pogosto in intenzivno.

Zadeve se skorajda niso premaknile

Sicer pa smo pri Markovčanih tudi preverili, ali živijo po katastrofalnih poplavah novembra 2014 res precej v strahu, kot so to že večkrat obelodanili v pogovoru s pristojnimi službami. Stanovalci vzdolž reke Drave ali v širšem porečju Drave v občini Markovci namreč poudarjajo, da se od takrat skorajda nič ni naredilo, s čemer bi preprečili, da reka v prihodnje ne bi več poplavljala oziroma bi bile posledice ob naslednjih stoletnih vodah manjše.

Po gradnji protipoplavnega nasipa še večja nevarnost

To je potrdil tudi eden od tamkajšnjih stanovalcev Matija, ki je za Ptujinfo povedal, da se jim je poplavna varnost po gradnji protipoplavnega nasipa na območju občine Duplek še poslabšala. »Res je, da jih tam varuje pred visokimi vodami, a je naše območje po gradnji zdaj v še večji nevarnosti. K nam se sedaj steka še več vode naenkrat in povsem razumljivo je, da se ta mora nekam razliti. Ob zadnjem naraščanju Drave res ni bilo tako hudo, pa vseeno nevarnost ostaja, če bo stanje kdaj še hujše,« je dodal.

Dve večji sipini bi bilo treba odstraniti

Vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Dragomir Murko je potrdil, da se je v občini Markovci na nekaj območjih reka Drava res razlivala, vendar večjih težav, če jih primerja z letoma 2012 in 2014, niso imeli.

Vseeno pa je, četudi je to v pristojnosti drugih, omenil dve večji sipini, ki sta nastali v koritu reke Drave na območju Borla in bi lahko ob ponovnem naraščanju Drave, če ju ne bodo pravočasno odstranili, povzročali precejšnjo težavo.

Tokratni pretok 1000 kubičnih metrov nižji

So pa poplave, ki so jih prizadele 4. in 5. novembra 2012, za seboj pustile za nekaj sto milijonov evrov škode. Takrat so izmerili tudi rekorden pretok Drave, ki je pod jezom v Markovcih dosegel okrog 2900 kubičnih metrov na sekundo. Pred tem je bil največji izmerjen pretok Drave 2600 kubičnih metrov na sekundo leta 1965, po navedbah Dravskih elektrarn Maribor pa je ta 30. novembra letos dosegel 1900 kubičnih metrov na sekundo.

Starejše novice