Foto: osebni arhiv Lukas Gumila
13-letni Lukas Gumilar, harmonikar iz Murske Sobote, je izdal svojo prvo avtorsko pesem Hvala za vse.

Lukas Gumilar je 13-letni fant iz Murske Sobote, ki ga že od malih nog navdušuje glasba na vseh področjih.

Ni dneva, da ne bi zaigral na harmoniko

Svojo profesionalno pot glasbe je začel že v programu predšolske glasbene vzgoje v Glasbeni šoli Murska Sobota, kjer je odlično igral klavir in opravil izpite.

A kljub temu, da je bil pri igranju klavirja odličen, je bila v njem želja, da se preizkusi v igranju harmonike oziroma 'frajtonarice'. Ko je harmoniko nato prvič vzel v roke, je vedel, da je to instrument, ki ga pa res želi igrati.

Narodnozabavna glasba mu je še posebej všeč. Besedila pesmi veliko povedo, govorijo o vsakdanjem življenju preprostih ljudi, o njihovih težavah in veselju. Všeč mu je preprosto zato, ker je ljudska in domača, naša, Slovenska. Na svojo diatonično harmoniko pa rad zaigra tudi druge zvrsti glasbe, ki jih priredi tudi sam. Poleg frajtonarce ga zanimajo še drugi inštrumenti kot so bas kitara, kahon, ukulele, bariton …

Skratka ni ga inštrumenta, ki ga ne bi ljubiteljsko zanimal. Na prvem mestu pa je pri njem seveda diatonična harmonika.

Pri rosnih 13 letih se lahko pohvali s številnimi zlatimi glasbenimi priznanji

Lukas sedaj obiskuje zadnji razred Glasbene šole Beltinci, kjer se igranja diatonične harmonike uči pod mentorstvom Dejana Raja, ki ga uči vseh mojstrovin na diatonični harmoniki. Njegovi glasbeni uspehi pa se nizajo eden za drugim. Na mednarodnem tekmovanju Pannoniaccordion maja 2022 si je tako pridobil naziv: Najperspektivnejši pomurski harmonikar.

Mladi prekmurski glasbenik je na svoji kratki glasbeni poti namreč že dosegel številne zavidljive rezultate na različnih državnih in mednarodnih harmonikarskih tekmovanjih.

Njegovo prvo tekmovanje je bilo v Avstriji, na pokalu Rutar, kjer je v kategoriji junior zasedel prvo mesto. A to je bil šele začetek vseh tekmovanj. 

»Na Muti na Koroškem sem bil najmlajši tekmovalec, udeležil sem se tudi tekmovanja Pannoniaccordion, ki ga organizira Društvo harmonikarjev Murska Sobota, pa Slakovega tekmovanja na Dolenjskem, kjer sem prejel že drugo zlato priznanje,« je ponosno povedal trinajstletnik.

Prav tako je sodeloval na Zlati harmoniki Ljubečne in prejel zlato plaketo. Udeležuje se še tekmovanj v Sodražici, na Štajerski frajtonarici, Šaleški harmoniki v Topolšici in drugih.

»Še posebej vesel sem zadnjega zlatega priznanja, ki sem ga prejel na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik, ki je bilo v Begunjah na Gorenjskem in kjer sem prejel 99 točk od možnih 100. Tudi na ZLATI HARMONIKI LJUBEČNE, avgusta 2022 sem prejel zlato plaketo ter zmagal v svoji starostni kategoriji,« je še dodal.

Pred kratkim izdal tudi prvo samostojno pesem

Poleg vseh zgoraj naštetih priznanj in tekmovanj, pa se lahko danes Lukas pri zgolj 13-letih pohvali tudi s prvo samostojno pesmijo z naslovom Hvala za vse, kjer zapoje skupaj s sestro Laro

Kot je pojasnil, govori njegova prva pesem o ljubezni do glasbe in odraščanju z njo. 

»Pesem Hvala za vse je moja prva posneta pesem, ki govori o mojem odraščanju z glasbo, ki me je zaznamovala in navduševala že od zibke naprej. Osebno menim, da se v življenju premalokrat zahvalimo za stvari, ki so nam podarjene in jih jemljemo za preveč samoumevne.

Že od samega začetka igranja se udeležujem številnih tekmovanj, kjer dosegam dobre rezultate ter osvajam tudi zlata priznanja. Vendar pa mi igranje na diatonično harmoniko ne pomeni zgolj predstavitev naučenega pred tekmovalno komisijo, ampak sem najbolj vesel, ko s svojim igranjem razveselim in navdušim zbrano družbo. Ravno zaradi tega je v meni že kar nekaj časa tlela želja po tem, da bi posnel svojo lastno pesem,« je povedal ob izidu pesmi,« je povedal mladi glasbenik ob izidu pesmi.

Ob tem se mlad soboški glasbenik posebej zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali, da je uresničil svoje sanje in izdal prvo samostojno pesem, katere besedilo je napisal kar sam.

»Zahvala gre tudi Gašperju Mariču, ki je napisal melodijo pesmi ter vodil celoten projekt. Prav tako se zahvaljujem moji družini, ki me vsa ta leta pri tem tudi podpira in mi vse to omogoča,« je še dodal Lukas Gumilar.

Pesem Hvala za vse lahko poslušate spodaj. 

Starejše novice