Po doseženem sporazumu o delitvi ustanoviteljskih deležev med občinami se je Mariborska razvojna agencija v tem tednu preoblikovala in preimenovala v Regionalno razvojno agencijo za Podravje - Maribor, vključevala bo tudi Štajerski tehnološki park.

Mariborska razvojna agencija, od tega tedna tudi uradno Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor, je ob preoblikovanju reorganizirala delovanje agencije. S spremembami vstopajo v lastništvo agencije občine, ki so bile v preteklosti sestavni del mariborske občine, s čimer so dokončno uredili lastniška razmerja.

»S preimenovanjem smo pokazali, da mislimo resno v smislu širšega povezovanja Maribora v regijo. Bistveno večja ambicija pa je, da nas ta razvojna agencija povezuje tudi v regiji z 41 drugimi občinami ter župani. Mislim, da ni majhnih ali velikih občin, ampak smo samo ljudje, ki lahko skupaj ustvarjamo velike zgodbe. S tem lahko povežemo vse deležnike in pričnemo z gradnjo razvoje poti, ko bo tudi naša regija dobila to, kar si zasluži,« je ob preimenovanju povedal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Vlaganje na področje raziskav, razvoja, inovacij in turizma

S preoblikovanjem želijo po besedah direktorja agencije Uroša Rozmana nadgraditi dosedanje delo, s čimer se bo agencija poleg regionalnega razvoja Podravja in podjetništva posvetila še področju raziskav, razvoja, inovacij in turizma ter tako kot agencija povečala svoja vpliv in vlogo v regiji.

Tako bo agencija, zraven sektorja za regionalni razvoj ter podjetništvo, ki sta bila v agenciji že več let, z reorganizacijo ustanovila dva nova sektorja, sektor za raziskave, razvoj in inovacij, v okviru katere se bo ustanovila tudi raziskovalna skupina. Tako bodo zagotovili večje povezovanje med univerzo, gospodarstvom in občinami v regiji. 

Na drugi strani bodo razvijali tudi sektor za turizem, kjer vidijo predvsem razvoj širših destinacij, med drugim Pohorja in same Štajerske.

V sklopu reorganizacije je v najkrajšem možnem času načrtovana tudi priključitev Štajerskega tehnološkega parka, ki je v popolnem lastništvu agencije. Tehnološki park ima trenutno dva zaposlena in v poteku pet projektov, ki se bodo sedaj priključili Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor. 

S spremembo odloka se bo organiziral tudi nov svet zavoda, ki bo imel po novem šest in ne več devet članov. Navsezadnje so ohranili tudi status javnega zavoda in status regionalne razvoje agencije, ki ga opravljajo zadnjih 20 let.

Agencija se bo financirala s strani občin

Agencija se je do zdaj financirala pretežno iz nacionalnih in evropskih projektov ter tržne dejavnosti. S sprejetim odlokom se uvaja financiranje s strani občin ustanoviteljic v obliki programskega financiranja zavoda za opravljanje javne službe.

Na podlagi predloženega letnega programa dela bo posamezna občina odločila, katere programske sklope bo financirala.

»S tem smo naredili neki začetek, da začnemo delati, seveda dela bo ogromno, potrebno tudi znati vsa sredstva počrpati. Mislim pa, da smo prišli v situacijo, ko nas država več ne postavi pred dejstvo, to je, dajte zadeve porabiti, ampak ko bomo mi povedali, kar želimo in se bo tudi denar uskladil s projekti, ki jih v regiji v naših občinah potrebujemo,« pa je ob preimenovanju povedal Marko Soršak, župan občine Hoče - Slivnica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice