Slika je simbolična.
Državni zbor je predlog Slovenske demokratske stranke za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija zavrnil.

Slovenska demokratska stranka je želela izvesti razpis posvetovalnega referenduma o spremembi zakona o Radioteleviziji Slovenija, da prispevek za Radiotelevizijo Slovenija ne bi bil več obvezen.

Za predlog je glasovalo 28 poslancev, proti pa 54, zato je bil zavrnjen.

Po navedbah predlagateljev je nacionalna televizija v zadnjih desetih letih izgubila med 200.000 in 250.000 gledalcev. Želijo, da bi se gledalci in poslušalci sami odločili, ali bodo plačevati prispevek za Radiotelevizijo Slovenija in v kakšni višini.

Vlada meni, da je razpis referenduma nedopusten

V Sloveniji je prispevek v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami višji, učinkovitost javnega zavoda pa manjša, menijo. Vprašanje na posvetovalnem referendumu bi se glasilo: Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka za Radiotelevizijo Slovenija?

Za predlog referenduma so se zavzeli tudi v Novi Sloveniji.

Ministrstvo za kulturo je medtem posvarilo, da bi predlog sprememb pomembno posegel v finančni položaj Radiotelevizije Slovenija, zaradi česar bi bila pravica do javnega obveščanja zelo okrnjena. Javni zavod namreč ne bi mogel več uresničevati javnega interesa. 

Predlagatelji želijo spraviti javni zavod v finančno krizo in propad, meni vlada, ki predlog za razpis referenduma vidi kot nedopusten.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice