Slika je simbolična.
Slovenija kljub upadanju še naprej med sedmimi najbolj okuženimi državami v Evropski uniji, v vseh regijah z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javn zdravje Nuška Čakš Jager, val zadnjih tednov počasi že upada na vseh kontinentih razen v Aziji, kjer pa 95 odstotkov vseh primerov še vedno izvira iz Indije.

V svetu smo presegli 150 milijonov primerov okužbe in več kot tri milijone smrti, je povedala. S seznama držav z največ okužbami je po njenih navedbah v zadnjem času izpadla Francija.

Štiri nove različice koronavirusa se širijo

Se je pa v zadnjem času povečalo število držav, ki poročajo o štirih najbolj pogostih različicah novega koronavirusa.

Angleško različico tako navaja že 137 držav, južnoafriška se je razširila na 84 držav, o brazilski poroča 47, o indijski različici virusa pa 49 držav.

V Evropi so od konca lanskega leta do danes po njenih besedah zaznanih več kot 32 milijonov pozitivnih primerov in več kot 713.000 smrti. Štirinajstdnevno povprečje v Evropski uniji kaže, da je Slovenija kljub upadanju še naprej med sedmimi najbolj okuženimi državami, takoj za Ciprom, Litvo, Nizozemsko, Švedsko, Hrvaško in Latvijo.

Domače okolje še vedno najverjetnejši vir okužbe

Slovensko povprečje v štirinajstih dneh trenutno znaša 312 okuženih na 100.000 prebivalcev, medtem ko evropsko znaša 277 in se mu naša država približuje.

»Potrjeni primeri kot najverjetnejši vir okužbe še vedno največkrat navajajo domače okolje, lokalni vir okužbe, torej predvsem okužbe znotraj družine,« je povedala Čakš Jagrova in dodala, da smo glede deleža pozitivnih testov med dnevno opravljenimi obstali nekje okoli enajstih odstotkov, trend pa le nakazuje upad.

Še vedno pogosta nepravilna uporaba mask

V domovih starejših občanov so razmere prav tako spodbudne. Trenutno beležijo le en primer manjšega izbruha, ki pa zaradi opravljenega popolnega ali delnega cepljenja ni povzročil težjih oblik bolezni. Med oskrbovanci domov v zadnjem tednu niso beležili nobenega primera smrti zaradi okužbe s covidom-19.

Da bi se ugodni trendi nadaljevali, Čakš Jagrova poziva k nadaljnjemu spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov. Med drugim je starše pozvala, da bolnih otrok ne pošiljajo v šole, kar se občasno še vedno dogaja.

»Precepljenost seveda raste, a zaščitno obnašanje in nefarmakološki ukrepi so še vedno potrebni. Velikokrat opazimo, da ljudje mask še vedno ne uporabljajo pravilno,« je še dodala predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V vseh regijah z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev

V vseh regijah je z enim odmerkom cepljena vsaj četrtina prebivalcev, v boljših se ta delež približuje 30 odstotkom. Kot je še izpostavila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek, je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za prebolevnike, ki lahko odmerek prejmejo takoj po koncu izolacije in ne šele po pol leta.

Vsak mesec narašča število v Slovenijo dobavljenih odmerkov cepiva proti covidu-19.

Do zdaj ga je največ, okoli dve tretjini, dobavil Pfizer, približno četrtino pa proizvajalec AstraZeneca. Najmanj je cepiv proizvajalcev Moderna ter Johnson & Johnson, je na današnji vladni novinarski konferenci povzela nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Skupno je bilo doslej dobavljenih nekaj več kot milijon odmerkov cepiv, izvedenih cepljenj pa je bilo okoli 870.000. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, do razlike med dobavljenimi in razdeljenimi cepivi prihaja tudi zaradi časovnega zamika med dnevi dobav in dnevi razdeljevanja cepiv.

Sicer pa je cepljenih nekaj več žensk kot moških, a te razlike po njenih besedah niso več tako velike kot še pred enim mesecem.

Starostniki relativno dobro precepljeni

Starostne skupine nad 70 let so relativno dobro precepljene. Tudi skupina nad 60 let je skoraj 50-odstotno precepljena, pri starejših od 50 pa do take precepljenosti še veliko manjka, je izpostavila.

Neenakomeren je tudi delež cepljenih prebivalcev po regijah. Najboljše se približujejo 30 odstotkom cepljenih s prvim odmerkom, v vseh pa je vsaj z enim odmerkom cepljena četrtina prebivalstva.

Spomnila je tudi na priporočene presledke med prvim in drugim odmerkom po posameznih proizvajalcih, ki naj pri Pfizerjevem cepivu znaša tri tedne oziroma štiri pri cepivu Moderne. Po posodobljenih priporočilih za cepljenje je mogoče cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece opraviti že pred iztekom dvanajst tednov, a po štirih po prejemu prvega odmerka. Stroka sicer zaradi boljše učinkovitosti priporoča daljši presledek.

Cepljenje priporočljivo tudi za prebolevnike

Kot je pojasnila Grgič Vitkova, je cepljenje priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. Mogoče je takoj po končani izolaciji, lahko pa se varno odloži do pol leta po bolezni. Pojasnila je, da so odlog cepljenja za prebolevnike priporočali, ko je bila količina odmerkov cepiva zelo omejena.

Če pa je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni ali če je posameznik imunsko kompromitiran, oseba prejme polno cepljenje. Kdor je zbolel po prvem odmerku, naj drugi odmerek prejme v šestih mesecih po začetku bolezni.

Spomnila je, da se bo tistim, ki so bili cepljenji zelo zgodaj, počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni.

Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva, tretji pa ni še nikjer priporočen in po njeni oceni pred jesenjo verjetno tudi ne bo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice