Na šentiljskih mejnih prehodih se je danes vila dolga kolona.
Z današnjim dnem je stopil v veljavo odlok avstrijske vlade, ki določa, da je za prehod meje tudi za čezmejne delavce migrante obvezen negativen test na koronavirus.

Od danes je potrebno ob vstopu v Avstrijo tudi delavcem migrantom predložiti potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu, ki ne sme biti starejši od sedem dni.

Na mejah z Avstrijo precejšnji zastoji

Po pričakovanjih je to povzročilo precejšnjo gnečo na mejnih prehodih, saj se na tisoče Slovencev odpravlja na delo, avstrijski pristojni organi pa so začeli dosledno izvajati najnovejši ukrep in preverjajo potrdila pri prav vsakem potniku.

Kljub temu da so bili tudi delavci migranti pripravljeni na morebitno gnečo in so se povečini tudi pravočasno odpravili na pot, pa so zaradi trenutne situacije vidno nejevoljni.

Danes zjutraj je tako na mejnem prehodu v Šentilju kolona dolga že vsaj do bencinskega servisa ob avtocesti in ne kaže, da bi se hitro zmanjševala. O gneči poročajo tudi iz mejnih prehodov Gederovci in Kuzma.

Nekateri so od doma krenili kar uro in pol prej kot običajno, za prestop meje pa se je ob peti uri zjutraj čakalo vsaj pol ure.

Delavci migranti morajo ob vstopu v Avstrijo pokazati dokument o opravljenem testiranju in se tudi enkrat tedensko za prehod meje registrirati na spletnem portalu. Testiranje je mogoče opraviti v Avstriji in tudi v Sloveniji, testna mesta pri nas pa izdajajo potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. 

Kolona se je vila vse do bencinskega servisa.
Nekateri so od doma krenili tudi uro in pol prej.
Na novem šentiljskem prehodu se je gneča nabrala že ob peti uri zjutraj.

Priporočajo testiranje v Avstriji

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so že pozvali, da naj čezmejni delavci opravijo testiranje raje v Avstriji, saj je pri nas testiranje plačljivo.

Kot so navedli, je testiranje v Avstriji na testnih mestih brezplačno za tiste, ki imajo kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja e-card.

Tisti, ki je nimajo, pa lahko samoplačniški test opravijo v določenih avstrijskih lekarnah. Testiranje z izdajo veljavnega potrdila znaša sicer v Sloveniji okrog 25 evrov.

Jutro se je na starem mejnem prehodu začelo brez gneče ...
... a se je ta kmalu nabrala tudi tam.

Bodo tudi Avstrijci zrahljali ukrep?

Spomnimo, da je minuli teden tudi slovenska vlada izdala odlok, ki določa obvezen negativen test ob vstopu v Slovenijo za delavce migrante, a ga je po razburjenju in pritiskih že po enem dnevu odpravila.

Ali bo podobno storila tudi avstrijska vlada, pa v tem trenutku še ni znano.

V Avstrijo se iz Slovenije vsak dan vozi na delo več kot 20.000 Slovencev, od tega tudi veliko Štajercev in Pomurcev, gospodarstvo naših severnih sosedov pa je močno odvisno od tuje delovne sile. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

tanja flaškon (nepreverjen)

prav jim je
jaz bi jih testirala vsaki dan
zakaj pa delajo v Avstriji
ekonomski migranti
ki so Slovenijo pustili na cedili
in nočejo plačevati davkov

anubis

Se vidi, da si preveč spila iz flaškona.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Mary (nepreverjen)

tanja flaškon: to kar si napisala, je kaznivo; ti migranti plačujejo dvojni davek!

Starejše novice