Na četrtkovem sestanku na kmetijskem ministrstvu je delovna skupina sklenila izdelati podrobnejši načrt upravljanja Drave v njenem spodnjem toku od Maribora do Središča ob Dravi.

Delovna skupina, ki se ukvarja s problematiko poplavljanja kmetijskih zemljišč ob Dravi in z iskanjem rešitev za zmanjšanje škode na kmetijskih zemljiščih ob razlivanju reke je podprla odločitev o izdelavi omenjenega načrta, saj je bilo ministrstvo ob nedavnem ogledu posledic zadnjega razlitja Drave od civilne iniciative kmetov in lokalnih skupnosti deležno kritik zaradi domnevne neaktivnosti.

Za vzdrževanje Drave v desetih letih devet milijonov evrov

Na sestanku so bili prisotni državni sekretar na okoljskem ministrstvu Marko Maver, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, predstavniki direkcije za vode, zavoda za varstvo narave, Dravskih elektrarn Maribor, Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj, predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, župana občin Markovci in Duplek ter predstavniki civilne iniciative.

Načrt upravljanja z Dravo bo naročila direkcija za vode, ostali deležniki pa bodo v mesecu dni posredovali svoja izhodišča in cilje za pripravo načrta, poroča STA.

Na ministrstvu za okolje in prostor so dodali, da je država od leta 2010 do danes za vzdrževanje Drave v okviru izvajanja gospodarske javne službe namenila devet milijonov evrov. Ena izmed njihovih prioritet je protipoplavna zaščita, še posebej v luči podnebnih sprememb in z njimi povezanih vse pogostejših naravnih nesreč, so še dodali.

Člani delovne skupine za poplave na Dravi pod vodstvom Mitje Horvata so si nedavno po sestanku v Hajdini ogledali stanje na terenu, ki ga je povzročilo vnovično razlivanje reke. Ob tem so zaman čakali predstavnike države v omenjeni skupini, saj se je sestanka udeležil le predstavnik s kmetijskega ministrstva.

Država priznava, da so ukrepi potrebni in poziva tudi kmete k spremembi kmetovanja

Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, je sicer takrat ocenil, da gre za milijonsko škodo na kmetijskih površinah tudi po zadnjem poplavljanju, saj se je pod vodo znašlo kar tisoč hektarjev najboljših zemljišč. Ob tem je dodal, da si je Drava zaradi nevzdrževanja začela iskati nove poti, kar povzroča škodo zaradi nanosov in erozije, nekaj hektarjev njiv je po zadnjem razlitju celo popolnoma degradiranih. Zarasla struga Drave je, po njegovih besedah, poglavitni razlog za težave. 

Civilna iniciativa, po besedah predstavnika Darka Dobnika, od države, predvsem od neodzivnega okoljskega ministrstva, pričakuje, da bodo prepoznali njihove težave ter da jih je potrebno začeti reševati, poroča STA.

»Za zdaj smo se odločili, da bomo poskušali še z mehkim načinom prepričevanja. Če nam to ne bo uspelo, se ta zima, ki se še ni niti začela, ne bo končala brez punta. Ob tem smo zelo dobro pripravljeni tudi na tožbe proti odgovornim na določenih institucijah, ki niso opravili svoje naloge,« je dejal Dobnik.

Državni sekretar Maver meni, da je glede urejanja struge Drave več možnih rešitev, nazadnje so jo urejali v lanskem letu. Ob tem je priznal, da bodo potrebni še kakšni ukrepi, a bodo hkrati tudi kmetje morali kaj narediti sami, morda tudi spremeniti način kmetovanja, saj je dejstvo, da so določena območja poplavno ogrožena in bodo v prihodnosti še pogosteje.

Sekretar na kmetijskem ministrstvu Podgoršek, pa je povedal, da z zaskrbljenostjo spremlja poplave, ki kmetom jemlje voljo do nadaljevanja dejavnosti. Izpostavil je predvsem ravnanja tistih, ki zgolj varujejo vodne vire in naravovarstvene vidike, o kmetijskih zemljiščih pa praktično ne govorijo.

Komentarji (2)

BOGDAN (ni preverjeno)

Državni sekretar Maver meni, da je glede urejanja struge Drave več možnih rešitev, nazadnje so jo urejali v lanskem letu. Ob tem je priznal, da bodo potrebni še kakšni ukrepi, a bodo hkrati tudi kmetje morali kaj narediti sami, morda tudi spremeniti način kmetovanja, saj je dejstvo, da so določena območja poplavno ogrožena in bodo v prihodnosti še pogosteje. IDIOT. NAJ RIŽ SADIJO

Naravna struga (ni preverjeno)

Proti prisilni omejitvi reke ...

Starejše novice