Slika je simbolična.
Mnogi se upravičeno sprašujejo, ali nas bo to zimo zeblo. V ptujski občini se trenutno ogrevamo z zemeljskim plinom, a že to kurilno sezono bi lahko bilo drugače.

V luči vsesplošne draginje in povišanja cen energentov, tudi zaradi vojne v Ukrajini, so mnogi zaskrbljeni, če bodo pozimi na toplem.

Kaj pozimi, že ta teden, ko smo uradno še vedno v poletju, prihajajo ohladitve, ki bi že lahko izpolnjevale pogoje za začetek ogrevalne sezone.

Bo letos kurilna sezona že prej? 

Na Javne službe Ptuj smo se obrnili z vprašanji, ali se bo letošnja kurilna sezona začela že prej, kot je predvideno. Na javnih službah odgovarjajo, da bodo začeli z ogrevanjem, v kolikor se bo pojavila potreba in bodo za to izpolnjeni predpisani pogoji. 

Praviloma se tako kurilna sezona začne takrat, ko je zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija

Letos lahko pričakujemo cene primerljive lanskim 

»V novo ogrevalno sezono bomo vstopili s podobnimi cenami toplote, kot takrat, ko smo zaključili ogrevalno sezono 2021/2022,« so za Ptujinfo razkrili na javnih službah. 

Pri tem pa dodajajo, da vse moči usmerjajo v to, da se že v letošnjem letu, torej v tej ogrevalni sezoni, v obratovanje doda nov kotel na lesno biomaso

Lesna biomasa je cenejša od plina. Trenutni režim ogrevanja na ptujski občini je izključno na zemeljski plin, lesna biomasa pa nima le nižje cene, dobava bo potekala iz lokalnih virov, zato bo cena še ugodnejša. 

»Režim daljinskega ogrevanja se bo izvajal v smeri, da se v največji meri izkoristi nov kotel na lesno biomaso, ki je cenejši energent. S tem bomo lahko vplivali, da bo strošek toplote za odjemalce čim ugodnejši in da se blaži energetska draginja, ki trenutno preti celotni Evropi,« so pojasnili na javnih službah. 

Pogodba za dobavo zemeljskega plina je sicer sklenjena do konca letošnjega leta. 

Na Ptuju zemeljski plin le kot nujna dopolnitev, ko bo najbolj hladno 

Na javnih službah tako aktivno izvajajo projekt prenove kotlovnice, kamor bodo dodali kotel na lesno biomaso. Tega želijo izkoristiti v največji možni meri, saj gre za cenejši energent. 

Načrtujejo, da bo kotel na lesno biomaso pokril kar 70 odstotkov potreb po toploti na Ptuju, zemeljski plin pa bodo uporabili le kot dopolnitev, ko bo ozračje najbolj hladno. 

»Ne izključujemo pa tudi temeljitejšo spremembo režima ogrevanja, saj želimo porabo zemeljskega plina res znižati na najnižjo možno raven. V kolikor bodo razmere to zahtevale, bomo o spremembah stranke sprotno obveščali,« so dodali. 

»Samo vsi skupaj lahko premostimo to energetsko krizo«

Na Javnih službah Ptuj kljub vsemu pozivajo vse odjemalce toplote v ptujski občini, ki so priključeni na sistem daljinskega ogrevanja, da racionalno upravljajo toplotno energijo. 

To lahko storite tako, da prostore ogrevate na približno 20 stopinj Celzija in poskrbite, da se prostori nenehno ogrevajo. Tako ne prihaja do nižanje temperature, ki jo morate nato dvigniti. 

»Samo vsi skupaj lahko premostimo to energetsko krizo s čim manjšimi stroški, verjamemo, da nam lahko uspe,« so dodali. 

Na spletni strani javnih služb pa bodo sproti obveščali o vseh spremembah na področju daljinskega ogrevanja. 

Starejše novice