Če ste se v minulih dneh nahajali v okolici Rogaške Slatine, ste lahko že od daleč opazili gejzirju podoben pojav. Nedaleč stran je prišlo do poškodbe opazovalne vrtine Donata, iz katere še danes visoko v zrak brizgata voda in ogljikov dioksid.

Minulo sredo okrog 19. ure zvečer je prebivalce malega zaselka Spodnja Kostrivnica pri Rogaški Slatini presenetil močan pok, ki mu je sledilo glasno šumenje.

Takšen zvok ob opazovalni vrtini vztraja vse do danes, po besedah okoliških prebivalcev pa je ponoči še trikrat močnejši.

»To je bil taki grozni pok, da se sploh ne da povedati in opisati. Jaz sem tisti prvi moment, ko sem skočila iz fotelja mislila, da je iz neba zgrmel avion,« nam je zaupala domačinka Marija Čakš.

Tudi drugi prebivalci, s katerimi smo govorili, so nam povedali, da jih je pok močno vznemiril, saj sprva niso vedeli sploh, kaj se dogaja.

Marija Čakš, domačinka

Bruha iz Donatove vrtine

Izkazalo se je, da je na mestu Donatove vrtine približno meter in pol pod površino prišlo do loma ustja opazovalne vrtine, ki je sicer v lasti podjetja Atlantic Droga Kolinska.

Podjetje je o nastali situaciji obvestilo tako občino Rogaška Slatina kot prebivalce.

»Vodstvo podjetja, s katerim dobro sodelujemo, nas je nemudoma po dogodku obvestilo, kaj se je zgodilo, tudi opisalo celotno zgodbo in prav tako povedalo, v kakšni smeri bodo iskali sanacijska dela,« je dejal Branko Kidrič, župan občine Rogaška Slatina.

Okoliške prebivalce je podjetje sicer obvestilo s pomočjo letaka, ki jim je bil dostavljen v poštne nabiralnike in s pomočjo lokalnih medijev. Mnogim se takšen način sporočanja zdi zelo neoseben

Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina

Vplivov na okolje in zdravje ljudi naj ne bi bilo

Iztekanje mineralne vode sicer naj ne bi predstavljalo posebne nevarnosti za prebivalce in okolje.

»Glede na to, da gre za mineralno pitno vodo, ki jo na ustrezen način kanalizirajo v podjetje, kjer jo polnijo, seveda po ustreznem postopku, ocenjujem, da tale izbruh vode, mi se šalimo, da je Pegaz drugič udaril s kopitom, ne bi smel imeti kakršnih koli škodjivih vplivov na zdravje ljudi,« je pojasnil župan Kidrič. 

Zaselek postal prava turistična atrakcija

Starejši prebivalci se podobnega izbruha spominjajo še iz leta 1975, ko so na tem mestu odprli vrtino in že takrat je privabljal ogromno radovednih pogledov

Tudi danes seveda ni nič drugače.

»Da je celo tako zanimivo postalo, da je atrakcija. Iz cele občine in od drugod so hodili vsi ljudje sem gledat in po telefonu spraševali, od kje se najboljše vidi,« je povedala domačinka Marija Čakš.

Kako pa dogodek komentirajo v podjetju Atlantic Droga Kolinska?

Na prošnjo za pojasnila, zakaj je do tega izliva sploh prišlo, kakšna škoda je pri tem nastala in kakšen je načrt sanacije, nam je direktorica podjetja Darja Teržan odgovorila: 

»Po prvih pregledih kaže, da je do loma ustja opazovalne vrtine prišlo zaradi naravnih sprememb, ki so povzročile povišanje tlaka. Lom se nahaja približno meter in pol pod površino zemlje. 

Gre za dogodek, ki predstavlja višjo silo in ga ni bilo mogoče predvideti, se mu izogniti ali ga odvrniti.

Razširjena strokovna ekipa na podlagi ogleda lokacije že pripravlja načrt sanacije, ki bo osnova za oceno trajanja sanacije. Danes smo pričeli s pripravljalnimi deli terena, ki so potrebna za pričetek sanacije. V prvi fazi bodo dela obsegala umiritev vrtine, sledila ji bo celovita sanacija. 

Pri lomu ni prišlo do nobenih poškodb oseb ali premoženja, prav tako iztekanje ne predstavlja nobenih nevarnosti za zdravje ali varnost lokalnega okolja in prebivalstva. O dogodku smo takoj obvestili pristojne organe ter lokalno skupnost in lastnike najbližjih zemljišč.«

Atlantic Droga Kolinska, poslovna enota Rogaški Vrelci

Komentarji (1)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Zgleda, da masovno uhajanje CO2 (toplogredni plin) v atmosfero ne skrbi nikogar.

Starejše novice