Slika je simbolična.
Preverili smo, koliko prometnih nesreč so lani povzročili starostniki.

Po določilih zakona o voznikih je veljavnost vozniškega dovoljenja za osebni avtomobil omejena na starost 80 let

Upravičencu se po dopolnitvi navedene starosti vozniško dovoljenje podaljša, ko predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila določene kategorije. 

Vozniško dovoljenje B kategorije se po dopolnjeni starosti 80 let izda z veljavnostjo pet let.

Veljavnost vozniškega dovoljenja je lahko tudi krajša in omejena na rok, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izda izvajalec zdravstvene dejavnosti.

Koliko nesreč povzročijo starostniki?

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 4251 oseb starejših od 64 let, od tega je 2415 udeležencev povzročilo prometno nesrečo, so za Ljubljanainfo sporočili policisti.

Vedeti, kdaj se posloviti od volana

Za starejše je zaradi postopnega zmanjšanja njihovih sposobnosti priporočljivo obnavljanje znanja s področja cestno prometnih predpisov, zato policisti Generalne policijske uprave svetujejo udeležbo na obnovitvenih programih varne vožnje, ki jih organizirajo šole varne vožnje. 

Predvsem pa starostnikom, udeleženim v cestnem prometu svetujejo, da pri vožnji dosledno spoštujejo cestno prometne predpise. 

Zelo pomembno pa je, da so pozorni na svoje zdravje in vozniške sposobnosti in da takoj, ko zaznajo zdravstvene težave, ki vplivajo na njihovo varno udeležbo v cestnem prometu, prenehajo uporabljati motorna vozila.

Ostalim udeležencem pa priporočajo, da so pozorni na starejše udeležence v prometu, »saj bomo le s skupnimi močmi prispevali za večjo prometno varnost na naših cestah«.

Starejše novice