Današnji dan boja proti okupatorju je državni praznik in tudi dela prost dan. Ker letošnje leto s temi skopari, je prost dan že skoraj nujno s pridom izkoristiti. A kam se danes sploh lahko odpravite?

Preverili smo, kje vse so vam vrata ob upoštevanju veljavnih ukrepov na stežaj odprta.  

Svoje mesto med atrakcijami, vrednimi obiska, si je s svojo inovativnostjo zagotovo izborila Pot med krošnjami na Pohorju. Danes lahko v pogledu s ptičje perspektive uživate od 10. do 18. ure. Pozorni bodite na informacijo, da zadnje obiskovalce sprejmejo ob 17. uri, pa tudi na to, da je na Pohorju trenutno še sneg, zato premišljeno obujte tako sebe kot svojega jeklenega konjička. 

Če se navdušujete nad živalmi in vas vedno znova osupne njihova raznolikost, obiščite Akvarij-terarij Maribor, kjer najdete kar 120 vrst rib, med njimi tudi piraje in pisane tropske ribe, in več kot 50 vrst plazilcev, dvoživk in insektov. Danes ga lahko obiščete od 9. do 12. ure in od 14. do 19. ure.   

Ljubitelji živali boste nekaj za svojo dušo našli tudi v živalskem vrtu Sikaluzoo. Nahaja se v kraju Boračeva v Radencih, posestvo je obdano z gozdom, razgled pa sega vse do reke Mure.

V obisku bodo zagotovo uživali otroci, saj se zaposleni trudijo, da bi jim približali naravo in živali, s tem pa jih naučili kako skrbeti za živali in ohranjati živalske vrste.

Odpiralni čas živalskega vrta je sicer odvisen od vremena, v primeru močnega deževja bodo vrata ostala zaprta, sicer pa boste lahko tja danes vstopili med 12. in 18. uro. 

Kam po žlahtno kapljico s pridihom zgodovine?

Mariborska Hiša Stare trte danes svoja vrata odpira ob 10. uri. Na pročelju stare srednjeveške hiše se razrašča veličastna trta. Najstarejša na svetu. Danes vas ob ogledu sicer najverjetneje ne bo obsijalo sonce, ki je sicer eden od pomembnih dejavnikov, ki pozitivno vplivajo na rast trte.

Notranjost hiše si lahko ogledate do 16. ure. Degustacije trenutno izvajajo, a ob lepem vremenu, na prostem. Ob obisku pa buteljko žlahtne kapljice lahko seveda vedno kupite in v njej uživate v domačem naslanjaču. 

Z vinom se lahko danes razvajate tudi v bližini Maribora, v Vodolah. Tam je namreč Fontana vin, ki ponuja osem vin lokalnih vinarjev, od tega šest belih in dve rdeči, na voljo sta tudi dva brezalkoholna zeliščna sirupa.

V Pomurje po doživetja

Dan lahko preživite v interaktivnem doživljajskem parku Expano, ki je prav danes ponovno odprl svoja vrata. V arhitekturno domiselno zasnovani stavbi se prepustite 3D izkušnji in spoznajte »Pomurje v malem«. Okrepčate se lahko na prostem ali v notranjosti tamkajšnje gostilne. Paviljon Expano je odprt od 10. do 18. ure. 

Če boste dan preživeli z otroki, lahko obiščete doživljajski park Vulkanija v Gradu na Goričkem. V okolici je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Park je odprt je od 10. do 18. ure, zadnji vstop vanj je ob 16.30.

Termin obiska je potrebno rezervirati vnaprej, saj lahko vstopi deset oseb naenkrat. Lahko si ogledate tudi kamnolom, kjer vidite vulkanske kamnine in pogledate film. Tja se odpeljete s pokritim vlakcem, kar je kot nalašč za današnji deževni dan.  

Sanjski razgled, tropski vrt in šport

Prost dan lahko izkoristite tudi za obisk najvišjega razglednega stolpa pri nas, ki v višino meri kar 53 metrov in pol. Na stolp Vinarium v Dolgovaških Goricah se lahko danes povzpnete od 10. do 19. ure in uživate v čudovitem razgledu.  

Tudi vi obožujete rože in imate doma že pravi mali tropski vrt? Potem vas bo zagotovo razveselil obisk tropskega vrta Ocean Orchids. Nedaleč stran od Murske Sobote v Dobrovniku domuje kar okoli 4000 orhidej. Oči si lahko spočijete tudi na flamingovcih in vzpenjalkah, od blizu pa si med drugim ogledate tudi avokado, vanilijo, mango in papajo.  

V neposredni bližini Ptuja boste nekaj zase našli športni navdušenci. Green Lake je športno rekreacijski center, ki združuje šport z zabavo. Svoja vrata so ponovno odprli prav danes.

V prestolnico na sprehod in po dozo kulture

Ena najlepših razglednih točk v prestolnici je zagotovo Ljubljanski grad. V notranjost obzidja lahko vstopite vsak dan med 10. in 18. uro, v tem času se lahko na grajski grič povzpnete tudi z vzpenjačo, ki ponovno obratuje. Znamenita restavracija Strelec je zaradi epidemije koronavirusa trenutno še zaprta, a si napitek ali prigrizek, ki ga lahko zaenkrat še vedno naročiti samo za s sabo, lahko privoščite v Grajski kavarni.

Če vam bo vreme naklonjeno, se odpravite tudi na sprehod po Tivoliju, uživajte v prepletajočih se sprehajalnih poteh in cvetočemu drevju, nekaj minut pa namenite galeriji na prostem na Jakopičevem sprehajališču, glavnem delu Plečnikove promenade. 

Pred morebitnim nalivom se lahko zatečete v Narodno galerijo, kjer najdete okoli 600 umetniških del, med njimi tudi slovenske slikarke Ivane Kobilce. Galerija je danes odprta od 10. do 18. ure. 

Znamenito ljubljansko stolnico si danes lahko ogledate od 11. do 18. ure. Notranjost te baročne cerkve, v kateri je sedež ljubljanske nadškofije, je okrasil tudi arhitekt Jože Plečnik.

Sprehodite se lahko še po centru mesta, kjer je v večini lokalov že mogoče naročiti kavo v čisto pravi skodelici. Če vam uspe najprej najti prosto mizo, seveda.

Starejše novice