Slika je simbolična.
Na sojenju za poskus umora v Poljčanah le še zaslišanje računalniškega izvedenca.

Na sojenju Aljažu in Patriciji Verhovnik v zvezi z obtožbami o poskusu umora nekdanjega obtoženkinega partnerja lani v Poljčanah je predvideno le še zaslišanje izvedenca računalniške stroke, ki je izdelal mnenje o podatkih na telefonih obtoženih.

Na mariborsko sodišče je vabljen 5. oktobra, zatem naj bi sledile sklepne besede.

Izvedenca Janka Šavnika je sodišče vpoklicalo spomladi na predlog tožilstva. Kot je danes povedala predsednica sodnega senata Maša Blažeka, je izdelal mnenje v pisni obliki, današnje obravnave pa se zaradi službenih obveznosti ni mogel udeležiti.

Tožilka Tadeja Majcen je vztrajala pri neposrednem zaslišanju izvedenca. Del njegovega mnenja je namreč na USB nosilcu, na katerem vsi podatki niso dosegljivi, zato je po njenih ocenah nujno, da izvedenec pojasni svoja dognanja.

Enakega mnenja je pooblaščenka oškodovanca Mateja Prelog, medtem ko obramba meni, da je izvedensko mnenje v pisni obliki dovolj jasno.

Sodni senat je prikimal predlogu tožilstva, ni pa odobril najnovejšega predloga obrambe za pritegnitev izvedenca klinične psihologije, ki bi ocenil, ali je bil prvoobtoženi Aljaž Vrhovnik ob dajanju izjav ob prijetju zmanipuliran s strani kriminalistov.

Njegov zagovornik Igor Weindorfer je predlog utemeljil s pojasnilom, da je izvedenec računalniške stroke v svojem mnenju med drugim navedel, da je telefonska aplikacija za sledenje drugi osebi uporabna le takrat, ko ta druga oseba na svojem mobilnem telefonu odobri sledenje.

Oškodovani Dominik Motaln tega ni odobril, zato po odvetnikovih besedah ni mogoče, da bi Patricija s pomočjo te aplikacije pokazala Aljažu, kje se Motaln nahaja. Prav to je namreč govoril Aljaž med zaslišanjem pred kriminalisti, obramba pa trdi, da so ga v to pregovorili kriminalisti.

Sojenje zakoncema se je v tej obliki začelo januarja. Aljaž Verhovnik je takrat v pisnem zagovoru navedel, da so ga v prvotno priznanje napada na nekdanjega ženinega partnerja pregovorili policisti. Na prejšnji obravnavi konec aprila je dopolnil svoj zagovor in zatrdil, da je oškodovanec napadel njega, in ne obratno, kot mu očita tožilstvo.

»S telesom me je stisnil ob fasado hiše in v obrambi sem vzel nož, ki je ležal na tleh, in se poskušal braniti,« je opisal dogodek Aljaž Verhovnik.

Njegova žena Patricija Verhovnik se je očitkov o pomoči pri poskusu umora sprva branila z molkom, v zagovoru konec aprila pa je med drugim zatrdila, da sta se njen zdajšnji mož in nekdanji partner poznala, zato ne držijo navedbe tožilstva, da je ona pokazala možu, kje živi oškodovanec, in mu dajala še nekatera druga navodila.

»Nisem vedela, kaj je poskušal Aljaž narediti, kaj šele da bi mu pomagala,« je navedla.

Aljaž Verhovnik je maja lani priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora. A je višje sodišče razveljavilo sodbo in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču.

Patricija Verhovnik ni priznala krivde, a se zaradi dolgotrajnega predobravnavnega naroka zanjo takrat še ni začela glavna obravnava, zato jima mariborsko okrožno sodišče zdaj sodi skupaj.

Komentarji (2)

NAPORNI (ni preverjeno)

Noža se v smislu obrambe nimaš kaj posluževati, če z nožem nisi napaden...

KLOCN (ni preverjeno)

Zamislite si, da je na tleh ležal mitraljez...

Starejše novice