Slika je simbolična (foto: Matej Pušnik).
Že 25 let štejejo Dnevi poezije in vina, festival, ki vsako leto na Ptuj privabi zveneča literarna imena.

Letos bo tako izvedba festivala Dnevi poezije in vina še posebno svečana, čemur bi pa leta poprej rekli spremljevalni program, pa bo letos kar prava kulturna poslastica. 

Aleš Šteger, vodja festivala Dnevi poezije in vina, je na novinarski konferenci povedal, da je bila letošnja organizacija še posebno težavna zaradi trenutnih epidemioloških razmer. 

A ne bodo dovolili, da epidemija oklesti festival. Letos so prireditve v sklopu festivala večinoma zunaj, na prostem, prav tako pa bo zahtevan pogoj PCT. 

Poleg epidemioloških razmer pa so letos morali poiskati tudi novo lokacijsko rešitev. Vrazov trg je namreč deležen prenove in tako je treba festival, ki je vsako leto oživil ta del Ptuja, premakniti drugam. 

Letos bo festival tako izveden na ptujski mestni tržnici ter po nekaj drugih lokacijah. 

Ne le na Ptuju, tudi v Vitomarcih, Juršincih, Ormožu in drugje

Letos bodo dogodki v sklopu festivala potekali po več krajih. Potekali bodo na Ptuju in pa v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Radovljici, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji. 

Festival, ki počasti pisano besedo in rujno kapljico, bo potekal med 24. in 28. avgustom, nastopilo pa bo 35 pesnic in pesnikov iz dvajsetih držav. Natančen program si lahko preberete na tej obarvani povezavi.

Nekaj za popiti, nekaj za pojesti

Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz 30 evropskih držav.

Nato bo poezija odmevala po ptujskih ulicah in drugih krajih po Sloveniji. Literarne dogodke pa bodo spremljali tudi koncerti in kulinarično-vinski program. 

Festival pa bo postregel tudi s prav zanimivimi izkušnjami. Tako boste lahko poeziji prisluhnili v rovu, sredi noči, ko mesto že spi, pa bodo uličice zapolnili performansi. 

Festivala pa ne bo spremljalo le odlično vino, tudi lokalna, ptujska hrana bo postrežena. V soboto bo tako skozi mesto potekala Poezija okusov, kjer boste lahko poskusili hrano ptujskih in okoliških mojstrov, vino pa bodo stregli okoliški vinarji. 

Za celoten festival, razen za degustacije, vstopnine ni. 

Delite svojo lučko

Letošnji festival pa bo spremljalo tudi presenečenje. Gre za nov spletni umetniški projekt Share a Light, pod katerega se podpisujejo digitalni umetniki in literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger. 

Tako lahko prav vsak od nas, pesnik ali ne, objavi svoj delček poezije, ali delček od nekoga drugega. S tem bo prižgal majhno lučko. 

Lahko jo oddate ali pa jih le prebirate na tej obarvani povezavi. Vsi, ki bi želeli lahko svojo pisano besedo objavijo v obliki slike, videa in tako na velikem zemljevidu prižgejo še svojo lučko. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

ptujčanka (nepreverjen)

, tudi letos na Ptuju velika pesniška imena, manjkal bo le prešernov france ki je ob poeziji in vinu ljubil še ženske !

Starejše novice