Foto: Bobo
Grad Borl se bo za javnost odprl 20. aprila. Na ta dan bo na gradu dan odprtih vrat s posebnim programom in z možnostjo doživeti vse, kar grad ponuja.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je 22. marca na gradu Borl z županjo občine Cirkulane Antonijo Žumbar in vršilko dolžnosti direktorice javnega zavoda Belana Moniko Klinc podpisala pogodbo, s katero je ministrstvo za kulturo grad predalo v upravljanje javnemu zavodu Belana, ki ga je ustanovila občina Cirkulane.

Grad Borl in ostale turistične znamenitosti si želijo povezati v celovito ponudbo

Ob podpisu pogodbe sta županja Antonija Žumbar in vršilka dolžnosti direktorice javnega zavoda Belana Monika Klinc povedali nekaj več o načrtih, ki jih imajo z gradom Borl, in o dnevu odprtih vrat, ki bo 20. aprila, ko se bo Grad Borl uradno odprl za obiskovalce.

Žumbar je pojasnila: »Po dolgih letih čakanja je to izjemna pridobitev za občino in tega dogodka smo zelo veseli. Vemo, da nas čaka kar precej truda in dela, da bomo gradu postopoma vračali dušo, ampak s to ekipo, ki jo imamo in z ljudmi, ki nas pri tem podpirajo, to tudi zmoremo.«

Občina vidi možnost povezovanja s celotno turistično ponudbo na območju občine Cirkulane. V ta namen so ustanovili zavod Belana, ki pokriva tudi področje razvoja turizma v občini na splošno. 

V občini imajo Park etnografske dediščine, štiri sakralne spomenike, učni vinograd, več kot 40 različnih vrst vinske trte, razgledne ploščadi, spomenike iz 2. svetovne vojne in pred vojno ter imajo ponudnike, ki se želijo razvijati v smer turizma, zato si želijo vse to povezati v celovito ponudbo.

»Želimo ohranjati življenje v Halozah, da se ne bodo ljudje samo izseljevali, ampak bodo videli priložnosti za obdelovanje manjših zaplat zemlje, ker bodo lahko domače kmetijske pridelke tudi prodali,« je še dejala Žumbar.

Kakšen strošek pomeni to za Občino Cirkulane?

S podpisom pogodbe se je občina zavezala pokriti tekoče stroške vzdrževanja, stroške zaposlitev, pričakujejo pa tudi nekaj zaposlitev iz razpisov. Investicijsko vzdrževanje je v celoti stvar ministrstva za kulturo, je povedala Žumbar.

Letni proračun zavoda Belana je namenjen iz občine Cirkulane in znaša 110.000 evrov, zaposlitev na zavodu pa je trenutno samo ena. Kmalu bosta dve, ostale potrebe pa bodo, vsaj prvo leto, zadovoljevali preko zunanjih sodelavcev, je dodala Klinc.

Vse vabijo na dan odprtih vrat

Dan odprtih vrat bo 20. aprila, od 10. ure naprej. Dogodek bo združen s še enim dogodkom, ki ima v občini širši pomen, to je Pohod prijateljstva, ki ga organizira Osnovna šola Cirkulane - Zavrč in se ga po navadi udeleži okoli 1000 ljudi.

Županja je povedala, da si želijo ob tej priložnosti pripraviti nekaj posebnega in da se bodo o tem pogovorili tudi z ministrico. Razmišljajo o koncertu, več o tem pa bo znano kmalu.

Grad bo na začetku odprt ob koncih tedna, v petek, soboto in nedeljo, po 1. maju pa tudi še v četrtek in ob praznikih. Prilagajali se bodo povpraševanju in po potrebi delovni čas krajšali ali daljšali.

Zavod Belana ima z vsebinami na Gradu Borl veliko načrtov

Kar se tiče vsebin, ki bodo na voljo na Gradu Borl, Klinc izpostavlja razstavo, ki ponazarja biotsko raznovrstnost ob reki Dravi.

»Vredni ogleda so tudi obnovljeni prostori gradu, med drugim je obnovljena tudi Viteška dvorana, v kateri se bodo lahko odvijale razne prireditve, koncerti, srečanja, okrogle mize, pa tudi poroke. Ena poroka na Gradu Borl je že rezervirana, možnost pa je tudi priprave reprezentančnih dogodkov, v kolikor bo za to interes.«

Grad ima dve zunanji dvorišči, kjer bodo prav tako organizirali razne dogodke in prireditve. Odprti bodo za posameznike in skupine, recimo za šolske in turistične skupine ter bodo ponujali klasične in tematske oglede gradu.

Starejše novice