Slika je simbolična.
Mariborskega rednega profesorja so brez njegove vednosti posneli, kako po telefonu med uporabo programa Microsoft Teams obupano prosi za pomoč, posnetek pa že avgusta lani naložili na YouTube. Profesor za obstoj posnetka ni vedel.

S poukom na daljavo so se nekateri profesorji spopadli bolj uspešno kot drugi. Na družbenem omrežju YouTube so bralci Ptujinfo zasledili posnetek mariborskega rednega profesorja, ki mu je prehod na poučevanje preko spleta povzročil kar precej preglavic. 

V posnetku, ki si ga je doslej ogledalo skoraj štiri tisoč oseb, opazimo, da ima profesor težave z uporabo programa Microsoft Teams, preko katerega na mariborski univerzi poteka študijski proces. Profesor se pogovarja po telefonu in sogovorca obupano prosi za pomoč, saj se sam nikakor ne znajde. 

Kot kaže, ga je na skrivaj posnel nekdo izmed študentov, čeprav je snemanje predavanj, seveda, prepovedano, kaj šele brez vednosti profesorja. Na Ptujinfo posnetka zato ne bomo objavljali.

Posnetek se je v javnosti delil, za obstoj pa nista vedela ne profesor ne univerza

»Vsaj malo resni univerzitetni profesorji so se v času karantene vsaj malo pripravili na študij na daljavo. Določen profesor je pa kar brez predpriprave in poznavanje programa MS Teamsa začel s predavanjem. Tako je nastal tale posnetek,« je neznani uporabnik YouTube zapisal ob spornem posnetku, ki je bil na spletno stran za izmenjavo posnetkov naložen 31. avgusta 2020

Profesor z obstojem spornega posnetka po informacijah uredništva vse do danes ni bil seznanjen, za Ptujinfo je dejal, da platforme YouTube ne uporablja.

»Pri prvem predavanju so bile določene težave z povezavami, ki sem jih rešil v nekaj minutah. Vsi sistemi niso bili povsem kompatibilni, zato v prvem poizkusu ni bilo vse optimalno. Po nekaj minutah je zadeva stekla in ne vem, kje je problem,« se je mariborski redni profesor odzval na vprašanja Ptujinfo.

Za odziv na posnetek, ki je še vedno dostopen na YouTube, smo se obrnili tudi na Univerzo v Mariboru, kjer s posnetkom prav tako doslej niso bili seznanjeni. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.*

*Odgovore univerze smo medtem objavili na tej povezavi. 

Komentatorji na YouTube profesorja vzeli v bran

Profesorja, ki bil v trenutku obupanega telefonskega pogovora več kot očitno v stiski, je večina komentatorjev na YouTube vzela v bran.

»A ste lahko vsaj toliko fer, da ta posnetek odstranite? Starejša generacija se pač ne znajde z računalniki in velika večina profesorjev, učiteljev ni bila deležna nobenega treniranja. Če ga je tako prizadelo že samo to, da ni mogel začeti predavanja, kako ga bo šele to, ko bo videl ta posnetek?« je zapisal eden izmed uporabnikov.

Spet drugi pa so se spraševali, ali njegov delodajalec ni nudil nobenih možnosti za izobraževanje o pouku na daljavo: »Najmanj, kar lahko naredimo zanj, je, da mu pripišemo dovolj razsodnosti za sprejemanje odgovornosti za svoje vedenje in višino glasu,« je bil oster drugi komentator.

Na tem mestu moramo opozoriti, da profesor ni vedel, da ga kdo sploh gleda ali celo snema. Kot je razvidno iz posnetka, je prepričan, da njegovega telefonskega pogovora ne spremlja nihče drug.

Starejše novice