Namesto Koteksa zdaj zeva praznina, ki kliče po tem, da jo zapolnijo. Načrti občine za prostor so ambiciozni.

Na eni strani želja občine po rušitvi 'škrbine', na drugi strani pozivi k ohranitvi dediščine - prevladalo je mnenje, da stavba Koteksa ni varna. Konec avgusta so na Ptuju začeli z rušenjem stavbe.

O načrtih glede praznega prostora tam, kjer je bil Koteks, smo povprašali ptujsko občino.

Odstranitev sosednjih objektov

Na občini Ptuj so za Ptujinfo povedali, da trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo za odstranitev sosednjih objektov na naslovu Dravska ulica 18. Ti objekti so fizično povezani s stavbo Koteksa in so tako v enako slabem stanju. 

Za dokumentacijo za rušenje preostanka stavbe čakajo na soglasje zavoda za varovanje kulturne dediščine. 

»Stavbe kot takšne nimajo statusa kulturnega spomenika, vendar so v območju mestnega jedra, ki je samo po sebi zaščiteno,« še dodajajo na občini in tako pojasnjujejo potrebo po pridobivanju soglasja s strani zavoda. 

Hkrati pa tečejo tudi aktivnosti v zvezi z izpraznitvijo prostorov iz teh objektov. 

Tudi povezana stavba ni varna, sledi še eno rušenje

Za odstranitev stavbe na naslovu Dravska ulica 18 se je občina odločila zaradi odločbe gradbenega inšpektorja, da stavba ni varna. Tako odločbo je gradbeni inšpektor že podal za stavbo Koteksa.

Obenem dodajajo, da obnova ni ekonomsko upravičena, najbolj se splača rušenje. 

»Z odstranitvijo objektov nastane možnost revitalizacije celotnega območja, kar bo dodana vrednost za mesto in razvoj turizma,« so še dodali. 

Objekt vzdolž parkirišča ob Dravski ulici bodo odstranjevali prihodnje leto. 

Želijo si Ptuj po vzoru Lenta

Na občini so za Ptujinfo povedali, da je naslednji korak dokončna priprava dokumentacije, česar pa so se že lotili. Obenem jo usklajujejo z mestnim arhitektom. 

Občina bo prav tako izvedla javni arhitekturni natečaj za umestitev novega objekta in celovito urbanistično potezo ob Dravi. 

»Naš osnovni cilj je ohraniti veduto mesta, zato bomo predvideli objekt enakih dimenzij. Območje bo namenjeno turističnim vsebinam,« so za Ptujinfo še razkrili na občini. 

A do tega je še dolga pot, celoten proces lahko namreč traja od dve do tri leta, dodajajo na občini. 

Nuška Gajšek pa je na pobudo Alena Iljevca, sicer iz svetniške skupine Ptuj je naš, povedala, da menijo, da bi bilo to območje treba urediti z dostopi do vode, kot je urejeno na Lentu v Mariboru. Želijo si dodati tudi zasaditve in urbano opremo. 

Županja Ptuja pa je v odgovoru na pobudo razkrila tudi že, da bo en del namenjen hotelski in velneški dejavnosti. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

ptujčanka (nepreverjen)

Kdo pa bo delal ?

Starejše novice