Foto: Miloš Vujinović
Po stečaju podjetja Moda Mi&Lan bo brez službe ostalo okoli 100 zaposlenih. Kakšna je njihova zaposljivost in v katerih panogah primanjkuje kadra?

Kot smo poročali, je Joc Pečečnik, znani slovenski podjetnik, 10. januarja dokončno zabil žebelj v krsto podjetja Moda Mi&Lan.

»Zgodba je za nas končana, kljub temu da smo v podjetje vložili dva milijona evrov,« je dejal Pečečnik in napovedal stečaj.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je včeraj tudi uradno objavilo oklic o začetku stečajnega postopka podjetja Moda Mi&Lan.

Pečečnik je prepričan, da zaposleni ne bodo veliko utrpeli od tega: »Mislim, da zaposleni ne bodo prav veliko utrpeli od tega, ker bodo na zavodu dobili skoraj isto, kolikor so zdaj. S tem, da jih toliko in toliko že danes izpolnjuje pogoje za pokoj.«

Zaposlenih nekaj čez 100 delavcev, na zavodu za zaposlovanje pričakujejo, da se jih bo večina prijavila

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Murska Sobota, smo preverili, koliko prijav na zavod pričakujejo, kakšne so potrebe na delu in kakšna je zaposljivost kadra iz podjetja Moda Mi&Lan.

Kot so pojasnili za Sobotainfo, je po njihovih podatkih v podjetju zaposlenih nekaj čez 100 delavcev.

»Koliko se jih bo prijavilo na zavod ne moremo napovedati, saj se lahko prezaposlijo pri drugem delodajalcu pred prijavo na zavod. 

Vendar glede na dejstvo, da stečaja niso pričakovali, se jih bo najverjetneje večina prijavila,« so odgovorili.

Kakšna je zaposljivost kadra?

Na zavoda za zaposlovanje so še dodali, da bodo glede na dejstvo, da na trgu dela primanjkuje delovne sile, vsekakor aktivno pristopili k posredovanju oseb na ustrezna delovna mesta.

»Ali bodo zaposlitev dobili vsi zaposleni težko napovemo, saj na to vpliva več dejavnikov, potrebe na trgu dela so le eden od ključnih potem so pa potrebe posameznika (kompetence, izkušnje in želje …),« so povedali.

Ob tem so pristavili, da imajo zaposleni v podjetju znanja in izkušnje, ki se na trgu dela potrebujejo.

Največ potreb na trgu dela je v predelovalni dejavnosti, izobraževanju, gostinstvu ...

V letu 2023 je bilo objavljenih 6473 potreb po delavcih. Največ potreb je bilo v predelovalni dejavnosti, čistilci, strežniki, izobraževanju, gostinstvu, gradbeništvu, zdravstvu in trgovini.

Največ je bilo povpraševanja po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnosti, natakarjih, kuharjih, gradbenikih in voznikih.

»Kar pa je zaskrbljujoče in predstavlja izziv za vse deležnike na trgu dela je podatek, da se s pomanjkanjem kadra sooča več kot polovica delodajalcev

Glede na ta dejstva bomo z zaposlenimi v podjetju takoj ob prenehanju delovnega razmerja in prijavi na zavod dogovorili zaposlitvene cilje, znanja, zmožnosti glede na potrebe trga dela in jih povezali s potencialnimi novimi delodajalci,« so še dodali.

Pečečnik razburil z nekaterimi izjavami

Spomnimo. Znani slovenski podjetnik je o Modi Mi&Lan spregovoril tudi v oddaji 24ur zvečer, med drugim je dejal, da bi se moralo podjetje zapreti že pred enim letom ali prej.

To so druge odmevne izjave iz omenjene oddaje.

»Ne vem, kako mi ni uspelo rešiti tega podjetja pred stečajem, dejstvo pa je, da se podjetja zapirajo in odpirajo, kot se otroci rojevajo in starejši umirajo.«

»Mi nismo prišli kot investitor in kupec podjetja, temveč kot posojilodajalec v pomoč obubožani družini, ki je v solzah prosila za pomoč

»Naša učinkovitost in sposobnost se kažeta v tem, da smo prišli zgodbi, ki nima lučke na koncu tunela, do dna. To podjetje bi moralo že pred enim letom ali prej v stečaj

»Kadar je v Prekmurju lepo vreme, čas za poljščine in so košnje v obdelavi, pa tudi manjka do 50 odstotkov zaposlenih, ker so na bolniški.«

Komentarji (1)

ČADA VIDONIČ (ni preverjeno)

Evo, delovne sile za minimalca spet koliko hočeš...

Starejše novice