Gorivo je na Hrvaškem res občutno cenejše, kot pri nas, ampak tankanje vas lahko na koncu drago stane. Črpalkarji so se domislili novega trika, s katerim vas zlahka prinesejo okoli.

Cene goriva na Hrvaškem so že nekaj mesecev občutno nižje kot pri nas. Številni dopustniki, ki se odpravljajo na morje, zato računajo na to, da bodo rezervoar napolnili šele po prihodu na Hrvaško oziroma ga napolnili, preden zapustijo Hrvaško ter tako prihranili nekaj evrskih bankovcev ali kovancev.

A nekateri hrvaški črpalkarji, predvsem na manjših črpalkah, so se domislili novega trika, s katerim od voznikov potegnejo precej več denarja.

V nadaljevanju članka vam ga razkrivamo.

Bencin le za odtenek, dizel občutno cenejši

V Sloveniji je za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,444 evra, medtem ko boste pri južnih sosedih za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,440 evra oziroma 0,4 centa manj.

Večja razlika je pri dizelskem gorivu, ki ga pri nas lahko natankate po ceni 1,481 evra na liter, pri južnih sosedih pa za 1,34 evra na liter oziroma 14 centov manj. Pri polnem 50-litrskem rezervoarju to prinese za približno sedem evrov nižji končni račun.

Premium gorivo je občutno dražje

Hrvaška vlada se je lani poleti, ko se je začela divja rast cen goriv, odločila omejiti najvišje prodajne cene goriv. A omejitev velja le za osnovni 95-oktanski bencin in osnovno dizelsko gorivo, medtem ko cene za premium goriva niso omejene.

In ravno na ta račun poskušajo naftni trgovci in manjši črpalkarji sedaj zaslužiti nekaj več.

»Na Hrvaškem niso omejene cene premium goriv, katerih cene lahko ponudniki formirajo, kot želijo,« je lani konec leta ob sporu s Petrolom poudaril hrvaški gospodarski minister Davor Filipović.

Premium goriva vsak ponudnik naftnih derivatov ponuja pod nekoliko drugačnim imenom, ampak večinoma gre za imena, kot so 'Eurosuper 95 Premium', 'EUROSUPER 95 CLASS PLUS EXPERT', 'EVO Eurosuper 100+ BS Premium' za bencin ter 'EVO Eurodiesel BS Premium', 'EURODIZEL CLASS PLUS EXPERT', 'Q MAX EURODIZEL' in podobno za dizel.

Cena teh goriv je občutno višja od običajnih in znaša okoli 1,88 evra na liter za bencin ter 1,81 evra na liter za dizelsko gorivo. Pri teh gorivih imajo prodajalci tudi občutno višjo maržo, več pa seveda zasluži tudi hrvaška država preko pobranih davkov in trošarin.

Točilna mesta za 'poceni' goriva ne delajo

In sedaj nastopi trik, ki so se ga domislili iznajdljivi hrvaški črpalkarji. Na posameznem točilnem mestu je po navadi več točilnih ročk za različne vrste goriva, včasih pa tudi za enako vrsto goriva.

Ročke s cenejšimi gorivi, katerih cena je regulirana, so v zadnjem času nenavadno pogosto v okvari oziroma ne delujejo.

Vozniki tako pograbijo naslednjo ročko ter pri tem nevede natočijo premium gorivo, ki je seveda občutno dražje. Nekateri sicer prevaro opazijo, ko vzamejo ročko v roke, a ne želijo povzročati nevšečnosti na črpalki in zato natočijo dražje gorivo.

Še bolj domiselni so nekateri črpalkarji, ki so točenje običajnega (cenejšega) dizelskega goriva omogočili samo na ročkah za tovorna vozila. Te imajo nekoliko večjo cev in občutno večji pretok goriva, zato s temi ročkami v avtomobile sploh ni mogoče točiti goriva.

Voznik tako naivno pograbi naslednjo ročko za dizelsko gorivo, ki je, kako prikladno, premium ter občutno dražje.

Kako se izogniti prevari na bencinskih črpalkah?

Ta praksa črpalkarjev ne jezi le turistov, temveč tudi številne domačine, ki so ravno tako žrtev nepoštene prakse. Ti so opazili pogost vzorec, po katerem se ravnajo črpalkarji.

Da bi se izognili kaznim iznajdljivi črpalkarji, ne onemogočijo točenja cenejših goriv na vseh točilnih mestih. Če ima črpalka šest točilnih mest, je ročka za standardno gorivo recimo delujoča le na enem točilnem mestu.

Kot je možno zaslediti med zapisi na družbenih omrežjih, je največja verjetnost, da bo ročka za točenje standardnega goriva delovala, če boste se postavili v skrajno desno vrsto.

Komentarji (7)

Boštjan (ni preverjeno)

Spet en članek o hrvaškem "sleparstvu". Če imaš naenkrat 10x več povpraševanja na črpalki, bo posledično prihajalo do okvar ali pa bo zmanjkalo določene vrste goriva. Če brez pomisleka pograbiš naslednjo ročko, si si sam kriv. Zakaj bedaki širijo svoje teorije zarot? Pri nas se je zgodila povsem ista zadeva, ko so podražili dizel, ki ga je na več črpalkah zmanjkalo, ostal pa je le dražji premium... Samo

Damir (ni preverjeno)

Vi novinarki znate samo pljuvati po sosedih ampak se morate zavedati da nam nudijo več kot pa ta Bled, Portorož in te gnile destinacije pri nas ki navijajo cene kot da so vsekani.

Lojz (ni preverjeno)

Sami ste si krivi,vsi bedaki,ki nosite denar grabezljivo sleparskim hrckom,mores bit res zabit,da ti je nevem visek zivljenja ,ko se gres namakat v hrckasto scalnico,in ko te oropajo do zadnjega centa,a se vedno ves masten,ker si bil v hrckasti scalnici.

Preko Drave (ni preverjeno)

Klasika. Drugega od takšnega prevarantskega in skorumpiranega naroda niti ni za pričakovati.

Tomaž (ni preverjeno)

Tankal parkrat pa nisem imel te izkusnje😀

Mičan (ni preverjeno)

Sami levuharski tviter profili :-) komentirajo.
Očitno so #levuhad najbolj prismojena bitja v SLO in širše.
Pa kaj vas brigajo Hrvati, za slovenske idiotarije se raje zanimajte.

Lazanjos (ni preverjeno)

Turistično lupljenje banane.

Starejše novice