Na državnozborskih volitvah bo nastopilo novo gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del so tudi Počivalšek, Kangler in Čuš. Na posvetu v Beltincih so razkrili nekaj podrobnosti političnega zavezništva, izbrali pa so tudi že potencialnega mandatarja.

Na naslednjih državnozborskih volitvah bo, kot kaže, sodelovalo tudi novoustanovljeno gibanje oziroma politično zavezništvo Povežimo Slovenijo, katerega pobudnica in koordinatorka je podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer.

Kot smo že poročali, se za sodelovanje v gibanju in na skupni listi za parlamentarne volitve dogovarja večje število strank, skupin, lokalnih list in posameznikov.

Med podporniki političnega gibanja so med drugim Oto Pestner, ki bo kot kandidat za poslanca na skupni listi gibanja zastopal slovenske glasbenike, pa Ernest Petrič, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu, Ciril Smrkolj, bivši kmetijski minister, Lucija Polavder, judoistka, in Tina Bregant, državna sekretarka v času ministra Gantarja.

Željo po sodelovanju in naklonjenost gibanju so do zdaj izrazili tudi Zdravko Počivalšek (SMC), Marjan Podobnik (SLS), Alojz Kovšca (GAS), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) in Franc Kangler (NLS), ki so se na predvečer obiska vlade v pomurski regiji sestali v Beltincih. 

Politično gibanje na politični sredini 

Kot so na srečanju poudarili na začetku, so se srečali zaradi dveh pomembnih tem, predvsem zaradi povezovanja in sodelovanja ter zaradi želenega enakomernega razvoja vseh regij. 

»Smo na začetku poti, ko vemo, kdaj bodo volitve. Narediti moramo vse, da z združevalnim centrističnim pristopom ustvarimo pogoje in da se prenehamo v Sloveniji bolestno deliti na dva ekstrema. Ampak, da povežemo zdrave sile v enem gibanju, nas sorodnih strank, zato, da prevlada zdrav razum, ki bo Slovenijo peljal, ne sem, ne tja, ne nazaj, ampak samo naprej,« je ob srečanju poudaril Zdravko Počivalšek, trenutni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik stranke SMC.

Počivalšek je dodal, da je najtežje biti na sredini. Po njegovih besedah je tako veliko lažje nastopati z ekstremnih pozicij, »ter kazati s prstom na enega ali drugega, težko pa je iskati rešitve«.

Poudaril je, da imajo v gibanju Povežimo Slovenijo dovolj časa zato, da v končnih mesecih pred volitvami naredijo vse, da na volitvah zmagajo.

SMC s spremembo imena

stranki SMC bodo tako imeli 4. decembra kongres, kjer bodo po besedah Počivalška naredili tri glavne stvari.

Spremenili bodo ime stranke v »eno zgodbo, ki ne bo obremenjena s preteklostjo, čeprav ima v normalnih razmerah stranka SMC čisto solidno ime, ampak želimo skozi te pripetije zadnjih let pokazati tudi temu konec in iti naprej,« je bil v Beltincih jasen Počivalšek.

Prav tako se bodo združili s stranko GAS in stranko konsolidirali. Kot zadnje je poudaril, da pri tem na volitvah v prihodnjem letu potrebujejo 88 kredibilnih kandidatov, ki bodo vsi dobili v povprečju 450 glasov, da prestopijo prag parlamenta in več kot 1000 glasov, da dobijo več kot deset poslancev.

Če jim bo uspelo, si za mandatarja želijo nekoga v rangu Jožeta Colariča, predsednika uprave in generalnega direktorja tovarne zdravil Krka, če ne prav njega, če bi se zato odločil. 

Alojz Kovšca je pri tem poudaril, da se SMC in GAS združujeta brez kakršnih koli političnih motivacij, saj naj bi šlo za stranski s podobnim političnim programom.

»Gre zato, da se pogovarjamo o sodelovanju, ker gre za naravno stvar. Tukaj ne gre za nobene politične kupčije,« je poudaril Kovšca in pri tem dodal, da jim ne ostane nič drugega kot to, da se povežejo, če želijo Sloveniji dobro.

Čuš bi se zgledoval po Avstriji

Srečanja se je udeležil tudi Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), ki je na srečanju v Beltincih poudaril, da bodo gibanju pripomogli s svojo zeleno naravnanostjo, ki ga v državi primanjkuje.

Pri tem se bodo zgledovali predvsem po Avstriji, kar bo pripomoglo k skladnemu regionalnemu razvoju ter znižanju cen položnic javnih gospodarskih služb.

»Sami se moremo zavedati, da potrebujemo investicije, kapital ter delovna mesta, ne pa, kot bi danes eni rekli, takoj zapreti TEŠ in nuklearko. Vsi ti ljudje pa imajo po dva avta in dva 'iPhona'. Mislim, da si moramo tukaj vsi naliti čistega vina,« je poudaril Čuš. Pri tem je dodal, da jih male zgodbe ne zanimajo, ampak le resne zgodbe in zmaga na volitvah.

Kangler ostro nad levico

Na drugi strani je Franc Kangler poudaril, da je prišel čas, da se moremo po tridesetih letih v Sloveniji ponovno zavedati, da je »potrebno združiti vse ljudi in sile, da pridemo do politike, ki je razvojno naravna in si želi pravične Slovenije«.

»Rad bi, da bi v Sloveniji enkrat zmagal zdravi razum. Ta zdravi razum lahko zmaga, na teh volitvah, ki so pred nami, samo na en način, da mi, ki tukaj sedimo, združimo našo energijo ter povežemo Slovenijo. Mi ne izključujemo, mi združujemo, mi povezujemo, zato, da dobimo pošteno in pravično Slovenijo,« je bil jasen Kangler.

Pri tem je dodal, da je vesel, da imamo v državi koalicijo KUL oziroma Koalicijo ustavnega loka in močno levico, to pa zato, »ker nam dajejo še več energije in sinergije, da se povežemo in zberemo skupaj,« saj kot pravi Kangler, »ljudje, ki izključujejo druge v družbi, da se medsebojno družijo, kot smo priča v parlamentu, nimajo prihodnosti in bodočnosti, kot je primer koalicije KUL«.

»Njihov edini način je, da so proti vsemu. Tudi, če jim nekdo podeli zlate palice, so oni proti. Tudi, če podelijo upokojencem bone, so oni proti. Tudi če rešimo gospodarsko-ekonomsko krizo, so oni proti. Vse, kar ta vlada naredi, so oni proti,« je poudaril Kangler. 

Povežimo Slovenijo podprle tudi druge vidne osebe

Politično zavetništvo Povežimo Slovenijo je podprl tudi Marko Virag, župan Beltincev, ki je poudaril, da gre za »zgodbo povezovanja, ki je edina pravilna«.

Tako, kot je dodal, bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo Beltince povezal s svetom, predvsem preko železniških povezav in izgradnjo logističnega centra v Lipovcih.

Med udeleženci posveta so bili tudi nekateri pomurski župani, poleg gostitelja, župana občine Beltinci, so prisostvovali tudi Ludvik Novak, župan občine Puconci, Franc Horvat, župan občine Tišina, in Darko Horvat, novi župan občine Kobilje.

Po informacijah uredništva so se srečanja udeležili še Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Marjan Maučec, državni svetnik, Vlado Čuš, oče Andreja Čuša, Roman Činč, ravnatelj gimnazije Murske Sobota, Štefan Pavlinjek, direktor podjetja Roto Slovenija, Franc Kučan, član Sindikata kmetov Slovenija, in Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europea.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice