O tem, da bi se ptujski zavodi lahko združili v 'superzavod', se na Ptuju govori že lep čas. Zdaj je Športna zveza Mestne občine Ptuj izrazila odklonilno mnenje, tako je stran občine pojasnila Nuška Gajšek.

Združevanje javnih zavodov na Ptuju je nekaj, o čemer je že bilo govora. Da so težnje k združitvi nekaterih zavodov resne, pa je potrdila tudi včerajšnja novinarska konferenca športne zveze ptujske občine. Njihovo mnenje o združevanju je odklonilno

Franjo Rozman, predsednik zveze, in Sandi Mertelj, direktor Zavoda za šport Ptuj, sta predstavila pogled ptujskih športnih zavodov na omenjene težnje. 

Zavod za šport in CID k zavodu za turizem

Poudarila sta, da sta proti ideji, da se Zavod za šport Ptuj in Center interesnih dejavnosti Ptuj pripojita k zavodu za turizem. 

Rozman je poudaril, da so zaskrbljeni, saj da niso bili povabljeni k sooblikovanju sklepa o pripojitvi, ne razumejo niti smiselnosti pripojitve. Trenutno je znano, da bi se ukinilo eno delovno mesto v športnem zavodu, ob tem se sprašujejo, kdo bi delo tega zaposlenega opravljal. 

Skrbi jih, kdo bo vodil športno sfero na Ptuju po združitvi in ali bodo športno sfero vodili zaposleni, ki izkušenj s takim delom in projekti nimajo. Skrbi jih tudi, da v svetu novonastalega zavoda ne bo predstavnika za šport - tako vsaj kaže.

Naj omenimo, da je Nuška Gajšek, županja Ptuja, danes omenila, da se težnje po razširitvi sveta zavoda novega zavoda že pojavljajo, zato bo na tem mestu gotovo še prišlo do sprememb. Prav tako naj bi vsak izmed stebrov imel svoj strokovni svet - tudi športniki. 

Nuška Gajšek: Čas je za reorganizacijo 

Gajšek je za Ptujinfo potrdila, da ideja združevanja zavodov ni nova ,in pojasnila, da je naposled prišel čas, ko je čas za ta korak. 

V ptujski občini so se začetkov združevanja lotili tako, da so opravili razgovore z direktorji vseh zavodov, obenem so organizirali delovno skupino. Znotraj skupine so bili imenovani svetniki, vodil jo je podžupan Boštjan Šeruga.

Najeli so inštitut, da so pregledali pravno dokumentacijo in študijo variant, ki je izhajala iz treh predpostavk: prva, da se ne spremeni nič, zavodi ostanejo, kot so. Druga predpostavka je bila, da se trije zavodi ukinejo, tretja pa, da se združujejo. 

»Najbolj optimalna rešitev je bila pripojitev zavodov. To je oblika, ki omogoča kontinuiteto, ker za seboj potegne prenos vseh pogodb, vseh pravic zaposlenih, vse tekoče projekte, vse veljavne pogodbe,« je dejala Gajšek. 

Kot najbolj primeren zavod za pripojitev je zavod za turizem, kaj bo s kadri?

Po študijah so ugotovili, da je najbolj primeren zavod za pripojitev zavod za turizem. Ima največji proračun, največ strokovnih sodelavcev in največ evropskih projektov v teku. Tako naj ne bi ogrozili izvedbe teh projektov. 

In kaj bo z zaposlenimi? Gajšek je pojasnila, da se pogodbe za nedoločen čas čisto vsem prenesejo. Zaposleni ne izgubijo pravic. Enemu izmed direktorjev se preneha mandat, to je Sandi Mertelj, en izmed zavodov direktorja več nima, to je Center interesnih dejavnosti, katerega zadnji direktor je bil Aleksander Kraner. 

Direktorica zavoda za turizem ima mandat še pol leta, kar je dovolj časa, da se opravijo prenosi in združitev zavodov. Temu bo sledil nov razpis za direktorico ali direktorja skupnega zavoda. 

»Trdno stojimo za tem, ker se za uporabnike ne spreminja absolutno nič in na tem mestu zavračam kakršnakoli namigovanja, da bodo športni klubi izgubljali sredstva za delovanje in bodo plačevali termine - to je absolutna laž,« je dejala. 

Gajšek je dodala, da je znotraj občine več usposobljenih sodelavcev, ki so klubom v oporo. To ostaja, je dejala. 

Turizem, šport, mladi

Poudarila je, da bodo znotraj zavoda trije enakovredni stebri, torej za turizem, šport in mlade. Verjame, da je prav združevanje tista dodana vrednost, s katero bodo lahko v občino pripeljali tudi dodatna sredstva. 

Bomo s tem prihranili? Cilj županje Gajšek je jasno izpostavljen in preprost - narediti več in bolje. Meni, da tudi če prihranka v monetarnem smislu ni, pa bo reorganizacija prinesla boljši razpored dela, kar se bo po mnenju občine poznalo v bolje opravljenem delu. 

»Nismo v tem trenutku nezadovoljni z delovanjem zavodov, trdimo pa, da je še rezerve, da lahko delamo še bolje,« je dodala županja. 

Komentarji (1)

Vinko (ni preverjeno)

Kateri "inštitut" so najeli za študijo? Najverjetneje neki podoben SD-jevski "inštitut", ki je za 20 000 € spisal dokaj pavšalno strategijo za digitalizacijo občine.

Jasno je pa vsakemu vrabčku, da združevanje zavodov s tako različnih področij, je nesmotrno. SD in Čuševi že vedo kaj delajo in kdo bo direktor. SD bo postavil svojega človeka za direktorja, Čuš bo v zameno za glasove profitiral nekje drugje.

Starejše novice