Sojenje Silvu Drevenšku dobiva nove razsežnosti. Po želji obrambe, da ga obravnavajo na drugem sodišču, pa je tako odločilo vrhovno sodišče.

Silvo Drevenšek je prvi Slovenec, ki so mu dosodili dosmrtno ječo. A po napaki ptujskega sodišča se mora sojenje ponoviti. 

Spomnimo. Ptujsko sodišče je 6. decembra odločilo, da je Silvo Drevenšek kriv umora zunajzakonske partnerice in njenih staršev. 

V branju dokončne odločitve sodišča je sodnik dodal, da je dejanje nad bivšo partnerico storil na zahrbten način, dejanje nad njenimi starši pa je bilo tudi brezbrižno, saj je bilo storjeno v prisotnosti sina. 

Sodišče je Drevenšku izreklo dosmrtni zapor. Ko je Drevenšek slišal izrečeno kazen, je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

Po pritožbi primer romal na višje sodišče

Nato je s pritožbo obrambe primer romal na mariborsko višje sodišče. Aprila je tam potekala pritožbena obravnava v zvezi s primerom. 

Na pritožbeni obravnavi so odločili, da je obsodba razveljavljena. To pomeni, da primer še enkrat roma na prvostopenjsko sodišče na Ptuj, kjer bi naj o zadevi še enkrat odločali. 

A zakaj je bila sodba razveljavljena? Ptujsko sodišče je naredilo napako, ki jih je stala razveljavitve sodbe. Pri razsojanju so sodelovali vsi imenovani člani sodnega senata, tudi nadomestna sodnica porotnica, kar predstavlja kršitev. 

Senat višjega sodišča je imel zvezane roke, sodbo so morali razveljaviti zaradi te napake v postopku. 

Andrej Kac nedavno za Ptujinfo: Sojenja ne želimo na Ptuju

Andrej Kac pa je nedavno za Ptujinfo potrdil, da je obramba zaprosila za prenos sojenja iz okrožnega sodišča na Ptuju na drugo okrožno sodišče. 

Gre za tako imenovani prenos pristojnosti, ki v tem primeru preprosto pomeni, da obramba želi, da se ponovljeno sojenje izpelje na katerem koli drugem okrožnem sodišču. 

In zakaj so zaprosili za prenos sojenja? Odvetnik je takrat za Ptujinfo pojasnil, da so zaprosili iz razloga, da se obtoženemu zagotovi kar najbolj objektivno sojenje izven okolja oziroma sedeža sodišča obravnavanega kaznivega dejanja. Na vrhovnem sodišču pa je bilo, po poročanju Večera, izpostavljeno tudi, da bi primer morali prenesti na drugo sodišče zaradi pritiska javnosti. 

A vrhovno sodišče v Mariboru je odločilo - ni upravičenega dvoma v nepristranskost sojenja, poroča Večer. 

Pred sodiščem redni protesti

V sodno dvorano so se med sojenjem redno zaslišali vzkliki protestnikov, ki so se zbirali pred stavbo ptujskega sodišča. 

Protestniki so zahtevali dosmrtno ječo, nekaj transparentov pa je omenjalo tudi Andreja Kaca, odvetnika Drevenška. 

Ob izreku sodbe so Drevenška na sodišče peljali pri zadnjem vhodu, zbrani pa so ga ob tem pospremili z vzkliki: »Dosmrtni zapor!« in »Fuj te bodi!«

Starejše novice