Na seji sveta zavoda bolnišnice Ptuj so odločili tudi, da bodo pričeli s postopkom razrešitve direktorice Anice Užmah. A ta postopek bo najverjetneje ustavljen.

Postopek razrešitve direktorice ptujske bolnišnice Anice Užmah, s katerim so po četrtkovi seji sveta zavoda, ki je potekala za zaprtimi vrati, v ponedeljek presenetili na spletni strani bolnišnice, bodo verjetno ustavili, poroča spletni portal N1.

Do začetka omenjenega postopka naj bi prišlo zaradi še vedno ne začetega projekta gradnje urgence.

Svet zavoda je postopek razrešitve začel v četrtek, pri tem pa, kot so šele v ponedeljek preko izjave za javnost na spletni strani bolnišnice sporočili, je do tega prišlo »zaradi nerealizacije začetka izgradnje urgentnega centra. Od direktorice pričakujejo, da se bo o očitkih izrekla v 15 dneh.«

Da je bil sklep za začetek postopka razrešitve sprejet, je za STA potrdila tudi Užmahova. Kot je dejala, verjame, da se bo zadeva v predvidene času razčistila. »Urgentnega centra ne moreš postaviti, če nimaš pogojev za to. Rešujemo zadeve in bo rešeno,« je dejala.

Predsednik sveta Žarko Markovič pa je povedal, da so ji svetniki očitali samo, da ni zaprla finančne konstrukcije za gradnjo nove urgence. Ob tem je dodal, da so takoj po seji stekle aktivnosti, zaradi katerih pričakuje, da bodo postopek razrešitve kmalu prekinili.

Vrednost že dolgo časa načrtovanega projekta se je v zadnjih letih ves čas povečevala, zadnja pa znaša okoli 6,6 milijona evrov, pri čemer za zaprtje finančne konstrukcije manjka približno 800.000 evrov.

Kot je predsednik sveta zavoda še pojasnil portalu, sta bila dan po seji sveta z direktorico na pogovoru pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju, na katerem je dobil dober občutek. V ponedeljek zjutraj so od direktorice dobili gradiva, ki so ta občutek še podkrepila, je dodal.

A Užmahova očitke zavrača ...

Užmahova sicer zavrača očitke, saj so vso zahtevano dokumentacijo vedno pripravili v roku skladno s sklenjenimi dogovori, vendar pa, kot je dodala, ne more odgovarjati za rast cen gradbenih storitev in materialov ter za to, da vlada še ni sprejela sklepa o začetku projekta.

Ob tem je za N1 pojasnila, da je ministrstvu v skladu z dogovorom novelacijo investicijskega projekta poslala 26. maja, slednje pa vladnega gradiva še ni moglo pripraviti, saj za financiranje urgentnega centra še niso zagotovljena dodatna proračunska sredstva.

Denar naj bi po njenih besedah obljubil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Andrej Čuš, sicer tudi ptujski mestni svetnik, a se to ni zgodilo.

Po besedah predsednika sveta zavoda bo bolnišnica zaplet rešila sama, saj je imela lani okoli tri milijone evrov presežka, iz katerega bo lahko zagotovila manjkajoči denar. Tudi Užmahova je portalu potrdila, da je zdaj finančna konstrukcija zaprta. »Dopisna seja sveta že poteka, tako da bi lahko sklep o začetku razrešitve umaknili še ta teden,« pa je še povedal Markovič.

Starejše novice